INSTITUTUL NAȚIONAL DE MEDICINĂ SPORTIVĂ, este instituţie publică, subordonată Ministerului Sănătăţii, având sediul în Bucureşti, B-dul Basarabia nr. 37-39, sectorul 2, cod poştal 022103.
- Institutul a fost înființat în anul 1962, sub denumirea de Centrul de Medicină Sportivă, fiind centru metodologic al rețelei, cu sarcini de asistență, cercetare și învățământ. Ulterior, în anul 1991, activitatea Centrului de Medicină Sportivă este preluatprin trasformarea și reorganizarea acestuia, de către Institutul de Medicină Sportivă, ce urma să devină în scurt timp, respectiv în anul 1998, Institutul Național de Medicină Sportivă.
- Principalele funcții ale Institutului Naţional de Medicină Sportivă sunt legate de asistența medicală a sportivilor membri ai loturile naționale și olimpice, a echipelor de fotbal de divizia A și a altor categorii de persoane ce practică sportul la nivel de amatori sau performanță, la momentul de faţă, fiind singura unitate medicală care eliberează avizele medico-sportive acestor categorii de sportivi.
- Institutul Naţional de Medicină Sportivă asigură, în virtutea calităţii de for metodologic al rețelei de medicină sportivă din România, existenţa unei baze de învățământ și cercetare în domeniul medicinii sportive.
- În colaborare cu Catedra de Recuperare și Balneofiziokinetoterapie a U.M.F. „Carol Davila” București, Institutul Naţional de Medicină Sportivă, vine în întampinarea nevoilor medicilor rezidenți în specialitatea medicină sportivă şi pune la dispoziţia acestora, pe perioada rezidenţiatului, baza materială şi clinică.
- În cadrul Institutului Național de Medicină Sportivă funcţionează comisia de expertiză medico – sportivă care participă la toate comisiile medicale înfiinţate în vederea soluţionării cazurilor problemă și a aspectelor medicale litigioase legate de practicarea sportului de performanță, ivite în toată țara.
- În plan secundar, Institutul Național de Medicină Sportivă oferă asistență medicală, profilactică și curativă și altor categorii de populație care se adresează unităţii şi doresc să beneficieze de servicii de medicină sportivă (sportivi amatori, copii cu deficiențe de dezvoltare, veterani, etc.).
LEGISLATIE IN BAZA CAREIA FUNCTIONEAZA INSTITUTIA